Back

Arii protejate de interes comunitar în judeţul Sălaj

Arii protejate de interes comunitar în judeţul Sălaj

            Prin Ordinul M.M.D.D. nr. 1964/13.12.2008 Privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, în judeţul Sălaj au fost instituite 3 Arii Speciale de Conservare, care totalizează o suprafaţă de 346 ha.

            Aceste situri comunitare sunt următoarele:

1. ROSCI0192 - Peştera Măgurici – având o suprafaţă de 90 ha., situată pe teritoriul administrativ al comunei Ileanda, în apropierea localităţii Răstoci, acest sit comunitar reprezintă un habitat de însemnătate crescută pentru fauna de chiroptere din Podişul Someşan. Dintre cele 5 specii de microchiroptere identificate în Peştera Măgurici, 3 specii, Rhinolophus ferrumequinum, Rhinolophus hipposideros şi Miniopterus schreibersii sunt priorităţi EUROBATS. Datorită importanţei acestei peşteri pentru populaţiile de lilieci din Platoul Someşan, a fost inclusă, începând cu anul 2002, într-un program naţional de monitorizare a liliecilor, care continuă şi în prezent;

Un alt fapt de luat în considerare în aprecierea importantei acestui sit de importanţă comunitară este şi identificarea în patrimoniul geologic şi speologic al Peşterii Măgurici a unei întregi game de minerale rare, multe dintre ele de o mare importanţă pentru studiul mineralogiei, datorită semnalării acestora în puţine locaţii din Europa şi chiar mondiale.

2. ROSCI0209-Racâş-Hida – având o suprafaţă de 241 ha., este situată pe teritoriul administrativ a comunei Hida, în apropierea localităţii Racâş, situl cuprinde în procent de 38%, habitatul comunitar de Păduri dacice de stejar şi carpen (cod 91Y0). Este reprezentativ ca un sit de interes botanic, ecologic şi peisagistic, cuprinzând păduri dacice cu Melampyrum bihariense – aflat printre alte maximum 100 situri similare în Europa Centrală, precum şi alte specii rare şi endemice (Narcissus stellaris, Hepatica transsilvanica, Aconitum lycoctonum ssp. transsilvanicus);

3. ROSCI0257 –Tusa Barcău – având o suprafaţă de 13 ha.,este situat pe teritoriul administrativ al comunei Sâg, pe teritoriul localităţii Tusa, situl prezintă pe suprafaţa sa habitatul comunitar de Păduri de fag de tip Asperulo-fagetum (cod 9130), la care se adaugă şi caracterul său faunistic şi peisagitic, pe suprafaţa sa aflâdu-se izbucurile de obârşie a râului Barcău.